Let op Onze website maakt gebruik van cookies, door verder te gaan op onze website gaan wij er vanuit dat u hiermee akkoord gaat. Doorgaan en accepteren of lees eerst onze Privacybeleid.

Zoeken op kenteken of via KBA

Zoeken op voertuig

Werking katalysator

Hoe werkt een katalysator?

Een katalysator is verantwoordelijk voor het neutraliseren van schadelijke stoffen die door de motor worden uitgestoten. In de katalysator worden deze schadelijke gassen door een chemische reactie getransformeerd in onschadelijke stoffen. De edelmetalen die in de katalysator zitten, zorgen uiteindelijk voor de katalyse.

Plaatsing van de katalysator

De katalysator zit voor in het uitlaatsysteem, onder de auto of vlak na de motor. In de katalysator bevindt zich een keramisch blok met een honingraat structuur. De honingraat van de katalysator is geïmpregneerd met diverse edelmetalen zoals Platina, Palladium en Rhodium die ervoor zorgen dat de schadelijke stoffen worden genaturaliseerd en veranderen in stikstof, koolstofdioxide en water. De gezuiverde gassen verlaten uiteindelijk uw voertuig via de uitlaat.

 

Katalysator: een scheikundige term

De katalysator waar uw auto of motorfiets over beschikt, is vernoemd naar een scheikundig proces, waarbij de katalysator zorgen voor een chemische reactie tussen stoffen, zonder daarbij zelf te veranderen. Het woord katalysator is afgeleid van het Griekse woord Katalysis, dat ontbinding betekent.

Katalysatoren voor alle automerken

Topcats beschikt over een ruim assortiment katalysatoren voor elk automerk en type auto. Zoek eenvoudig op kenteken of zoek op automerk via onze handige zoekfunctie.

>> Bekijk alle katalysatoren

Meer informatie

Voor meer informatie over de werking van een katalysator of het vervangen van een katalysator neemt u contact op met Topcats via 0320 281 150 of door gebruik te maken van ons contactformulier.