BIJ VRAGEN BEL
088 9494 500
0

Waar in Nederland de maatregel is uitgesteld tot januari 2023. Werd in juli van dit jaar in Vlaanderen en andere gewesten in België al wel de deeltjesteller toegevoegd aan de technische keuring. Tot nu toe heeft dat voor ongeveer 9.000* auto's een rode kaart opgeleverd.

Per 1 juli 2022 wordt tijdens de technische keuring van dieselauto’s in Vlaanderen en andere gewesten een telling gedaan op de fijnstofdeeltjes die worden uitgestoten.

Een groene kaart, een rode kaart of eerst een waarschuwing?

Alle dieselauto’s met een Euronorm van 5A of hoger moeten tijdens de technische keuring door de roetfiltertest. Stoot de dieselauto meer fijnstofdeeltjes uit dan 1 miljoen per kubieke centimeter dan ontvangt de auto direct een rode kaart. Stoot de auto minder dan 250.000 fijnstofdeeltjes uit dan ontvangt de eigenaar een groene kaart. Alle auto’s die in het grijze gebied vallen en tussen de 1 miljoen en 250.000 invallen ontvangen tot nu toe een groene kaart met een aantekening, maar dienen binnen 3 maanden een verbeterde meting te kunnen overleggen.

Een niet werkend filter zelf herkennen aan deze symptomen

Stoot uw auto regelmatige zwarte pluimen uit? Dit is een van de symptomen van een niet goed werkend roetfilter. Verbruikt de auto daarnaast ook meer brandstof en geeft het dashboard storingsmeldingen dan is het zeer aannemelijk dat het roetfilter zijn werking niet meer doet.
U kunt in veel gevallen het roetfilter nog laten reinigen of repareren. De prijs voor het reinigen van een roetfilter komt neer op ongeveer € 360,- incl. BTW. Is het roetfilter niet meer te redden dan biedt de aftermarket al vanaf € 150,- euro een nieuw goedgekeurd exemplaar aan.

Heeft u vragen over een specifiek product? Neem contact op met onze experts. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur via 088 9494 500 of mail naar info@topcats.nl.

 

*Bron: Gocar.be