BIJ VRAGEN BEL
088 9494 500
0

Waar in Nederland de maatregel was uitgesteld tot januari 2023. Werd in juli van 2022 in Vlaanderen en andere gewesten in België al wel de deeltjesteller toegevoegd aan de technische keuring. Tot nu toe heeft dat voor ongeveer 33.000 auto's een rode kaart opgeleverd en nog eens 15.000 voertuigen met een waarschuwing.

Per 1 juli 2022 wordt tijdens de technische keuring van dieselauto’s in Vlaanderen en andere gewesten een telling gedaan op de fijnstofdeeltjes die worden uitgestoten. De roetfilters mogen tijdens deze test maximaal 1.000.000 deeltjes per cmuitstoten

Een groene kaart, een rode kaart of eerst een waarschuwing?

Alle dieselauto’s met Euronorm 5b, 6 of hoger moeten tijdens de technische keuring door de roetfiltertest. Stoot de dieselauto meer fijnstofdeeltjes uit dan 1 miljoen per kubieke centimeter dan ontvangt de auto direct een rode kaart. Stoot de auto minder dan 250.000 fijnstofdeeltjes uit dan ontvangt de eigenaar een groene kaart. Alle auto’s die in het grijze gebied vallen en tussen de 1 miljoen en 250.000 deeltjes invallen ontvangen tot nu een waarschuwing. Eerder moesten eigenaren binnen 3 maanden hun voertuig opnieuw laten testen om ditmaal wel door de keuring heen te komen. Echter leveringsproblemen voor nieuwe roetfilters zorgden ervoor dat gestelde termijn niet altijd behaald kon worden. Daarom is in België nu een termijn van 12 maanden afgesproken. 

Een niet werkend filter zelf herkennen aan deze symptomen

Stoot uw auto regelmatige zwarte pluimen uit? Dit is een van de symptomen van een niet goed werkend roetfilter. Verbruikt de auto daarnaast ook meer brandstof en geeft het dashboard storingsmeldingen dan is het zeer aannemelijk dat het roetfilter zijn werking niet meer doet.
Komt uw roetfilter niet door de keuring heen dan kunt u kiezen voor een origineel onderdeel van de fabrikant. Is deze niet meer verkrijgbaar of wilt u kosten besparen voor de zelfde kwaliteit? Kies dan voor een gecertificeerd after-market roetfilter. De aftermarket biedt al vanaf € 150,- euro een nieuw goedgekeurd exemplaar aan. Bekijk hier met uw kenteken welk(e) roetfilter(s) voor uw voertuig geleverd kunnen worden. 

Heeft u vragen over een specifiek product? Neem contact op met onze experts. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur via 088 9494 500 of mail naar info@topcats.nl.