BIJ VRAGEN BEL
088 9494 500
0

Mobiel roetfiltersysteem op voertuigen en machines

Mobiele roetfiltersystemen zijn speciaal ontwikkeld voor de afvang van roetdeeltjes – ook wel fijnstof genoemd - afkomstig van diesel. Deze fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Door gebruik te maken van een mobiele roetfilter, wordt 85% tot 99% (afhankelijk van type roetfilter) van de fijnstof afgevangen. Alle roetfilters zijn gecertificeerd en hebben de hoogste haalbare afvang. Op de afbeeldingen hieronder staan de mobiele roetfilters weergegeven. Deze roetfilters hebben een inzet van maximaal 50 uur (of langer bij de keuze van een groter type opzet roetfilter). Hierna kunt u het patroon of het filter zelf reinigen.

Heeft u interesse in een gecertificeerde opzetroetfilter? Topcats geeft u graag advies.
U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met onze specialisten via 088 9494 500 en info@topcats.nl.

  

 

Mobiel roetfilter: toepassingen

Mobiele roetfilters worden voornamelijk toegepast in de bouwsector bij voertuigen of machines die werken in een gebouw of op een ommuurd terrein. Denk hierbij aan vrachtwagens, bouwmachines, en heftrucks die een gebouw in- en uitrijden of die langduriger toegepast worden bijvoorbeeld projectmatig of in de verhuur. De dieselmotoremissie die bij gebruik vrijkomt, kan worden afgevangen door opzetroetfilters. Een mobiel roetfilter is een goede manier om roet af te vangen van heavy duty-voertuigen en daarmee een gezonder/minder schadelijk werkklimaat te creëren.

Een mobiel roetfilter systeem is eenvoudig te plaatsen

Het grootste voordeel van dit roetfiltersysteem is de zeer eenvoudige montage en demontage. Dit doet u namelijk door de koppeling te plaatsen in of over de uitlaat. De pomp in het handvat van de koppeling sluit vervolgens de uitlaat (gasdicht) af. De behuizing van de opzet roetfilter kan vervolgens aan de onderste rij beveiliging van een vrachtwagen opgehangen worden of eenvoudig d.m.v. twee of vier bouten. Wij fabriceren in onze werkplaats tevens voertuig specifieke opzet roetfilters.  

 

Opzet roetfilter reinigen

Het mobiele roetfilter is verzadigd met roet zodra de uitgaande zijde donker gekleurd is. Het verwijderen van het roetfilterelement doet u eenvoudig met behulp van een klemband. Vervolgens wordt het element in een meegeleverde oven geplaatst om hem te reinigen. De roetfilter reiniging kan ook door Topcats worden uitgevoerd.

 

UGET3 roetfiltersysteem

Het UGET 3 is een mobiel roetfilter dat ook de kleine roetdeeltjes afvangt voor maximaal 250 uur. Na deze periode dient de cartridge vervangen te worden. Roetfilter reiniging van dit type cartridge is niet mogelijk. Het UGET3 mobiele roetfilter is een universeel systeem dat voor ieder merk en type voertuig geschikt is. Het is gemaakt van duurzaam materiaal en kan meegeleverd worden met een tegendrukbewaking. Dit type opzetroetfilter is tevens beschikbaar voor groter motorvermogens tot wel 1700 kW!

 

Grenswaarde en handhaving dieselmotoremissie (DME)

De wettelijke grenswaarde voor dieselmotoremissie is de laatste tijd hot topic. DME is een kankerverwekkende stof die in veel sectoren voorkomt. Onder andere vertegenwoordigers van werkgevers en -nemers zetten zich hard in voor het invoeren van een strengere wettelijke norm voor dieselmotoremissie.
In Nederland zijn er geen wettelijke grenswaarden voor de blootstelling aan DME. In de Europese Unie is er onlangs wel een grenswaarde vastgesteld: 50 microgram per m3. Volgens wetenschappers en vakbonden in Nederland is dit veel te hoog en beschermt het werknemers vrijwel niet.
Vakbonden en werkgevers in Nederland gingen daarom met elkaar in gesprek en kwamen tot een norm die handhaafbaar en haalbaar is op plekken als garages, havens, (wegen)bouw en vervoer: namelijk 10 microgram per m3. Over vier jaar willen ze dit bezien en bepalen of een verdere daling (naar 1 microgram per m3) mogelijk is.

 

Roet afvangen met een mobiele (opzet)roetfilter

Op basis van het merk, type en inzetkarakter van uw voertuig zal Topcats u adviseren over het type mobiele roetfilter. Wij kunnen in onze werkplaats de opzetroetfilter systemen fabriceren tot klant specifieke oplossingen. U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met onze specialisten via 088 9494 500 en info@topcats.nl. Ook voor vragen met betrekking tot de regelgeving en handhaving van dieselmotoremissie, kunt u contact opnemen met Topcats.