BIJ VRAGEN BEL
088 9494 500
0

Een katalysator is verantwoordelijk voor het neutraliseren van schadelijke stoffen die door de motor worden uitgestoten. In de katalysator worden deze schadelijke gassen door een chemische reactie getransformeerd in onschadelijke stoffen.
De edelmetalen die in de katalysator zitten, zorgen uiteindelijk voor de katalyse.

Plaatsing van de katalysator

De katalysator zit voor in het uitlaatsysteem, onder de auto of vlak na de motor. In de katalysator bevindt zich een keramisch blok met een honingraat structuur.
De honingraat van de katalysator is geïmpregneerd met diverse edelmetalen zoals Platina, Palladium en Rhodium die ervoor zorgen dat de schadelijke stoffen worden genaturaliseerd en veranderen in stikstof, koolstofdioxide en water.
De gezuiverde gassen verlaten uiteindelijk uw voertuig via de uitlaat.
 

Katalysatoren voor alle automerken

Een katalysator is een auto-onderdeel dat zich bevindt in het uitlaatsysteem.
Sinds 1992 is een katalysator verplicht voor uw auto om zo te voldoen aan de gestelde milieueisen van de Nederlandse overheid.
Katalysator vervangen? Koop één van onze nieuwe direct-fit katalysatoren.

Katalysatoren reduceren schadelijke stoffen die via de uitlaat worden uitgestoten. In uitlaatgassen zitten verschillende schadelijke stoffen:

  •  CO (koolmonoxide)
  •  NOx (stikstofoxide)
  •  CH (onverbrande koolwaterstof)

De schadelijke stoffen worden vervolgens omgezet naar stoffen die niet schadelijk zijn, zoals:

  •  Koolstofdioxide
  •  Stikstof
  •  Waterdamp

Dit proces verloopt via een keramisch blok in de katalysator dat uiterlijke kenmerken vertoont van een honingraat.
Dit blok met kleine openingen, wat ook wel het monoliet wordt genoemd, is doordrenkt met een combinatie van platina, rhodium en palladium.
Dit zijn edelmetalen die ervoor zorgen dat de schadelijke stoffen die worden verspreid via de uitlaat worden geconverteerd in onschadelijke stoffen, zoals kooldioxide, stikstof en water.

 

Katalysatoren online bestellen bij Topcats

In de online webshop van Topcats vindt u verschillende hoge kwaliteit direct-fit katalysatoren van diverse fabrikanten, inclusief EU-certificering.

Topcats beschikt over een ruim assortiment katalysatoren voor elk automerk en type auto. Zoek eenvoudig op kenteken of zoek op automerk via onze handige zoekfunctie.

BEKIJK ALLE KATALYSATOREN

 

Voordelen katalysator met keramisch monoliet

De direct-fit katalysatoren met keramisch monoliet van Topcats hebben een zeer lange levensduur ten opzichte van katalysatoren die gemaakt zijn van een metalen monoliet.
Door de structuur die vergelijkbaar is met een honingraat is de oppervlaktestructuur vele malen hoger dan bij de metalen variant. Het katalytische proces verloopt hierdoor een stuk sneller en doelgerichter.

Ook is er een significant verschil met de kwaliteitskatalysatoren die Topcats aanbiedt en de goedkopere varianten van een lagere kwaliteit. Het oppervlak van het monoliet is hierbij erg belangrijk.
Het werkende oppervlak van onze katalyseren loopt op tot wel 7.000 m2. De goedkopere katalysatoren hebben een werkend oppervlak van maximaal 3.000 m2 doordat het monoliet wordt verkleind.
Dit heeft als gevolg dat de katalysator niet meer naar behoren werkt en u alsnog een kwaliteitskatalysator moet aanschaffen. 

 

Is een katalysator verplicht?

Sinds 1992 is een katalysator verplicht voor nieuwe auto’s in Nederland. Auto’s die op brandstoffen rijden (zoals benzine, diesel en LPG) stoten schadelijke uitlaatgassen uit.
Om deze vervuiling te verminderen zijn katalysatoren verplicht gesteld.

Scheikundige betekenis katalysator

Een katalysator dankt zijn naam aan een scheikundig proces. In dit proces is de katalysator een stof die invloed heeft op de snelheid van een chemische reactie, zonder zelf te veranderen.
Dit kan gaan om een versnelling of vertraging van de reactiesnelheid.

Door de aanwezigheid van de katalysator vindt de chemische reactie plaats op een andere plek, waarbij koolwaterstof bijvoorbeeld eerder kan verbranden, oftewel geoxideerd.
Zonder de katalysator zou dit proces praktisch gezien niet mogelijk zijn. Er wordt op dat moment een oplossing gezocht via een alternatieve weg waar de chemische reactie plaatsvindt.
Een katalysator voor auto’s wordt daarom ook wel een oxidatiekatalysator genoemd.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over de werking van een katalysator of het vervangen van een katalysator neemt u contact op met Topcats via 088 9494 500 of door gebruik te maken van ons contactformulier.